Skip to main content

Vill du undvika väntrum?

Har du remiss för blodprovtagning från läkare och är fri från symptom av covid-19 eller förkylning?
Välkommen till Unilabs fältenhet!

Uppdaterat: Fr. o. m. 25 september är fältenheten stängd.

Nu öppnar Unilabs en fältenhet för blodprovtagning för patienter med remiss från läkare i Stockholm.

Nu när covid-19-pandemin breder ut sig i samhället finns det patienter med kroniska sjukdomar som är oroade för att besöka vårdenheter för att få ett blodprov taget. Därför startar Unilabs en fältenhet med blodprovtagning i provtagningshytter belägna på Anderstorpsvägen 10 i Huvudsta, Solna.

Patienter som vill undvika väntrum, är symptomfria från covid-19 och förkylning samt har en remiss för blodprovtagning från sin läkare är hjärtligt välkomna!

Viktigt! Vi utför ej provtagning för covid-19 och Strep A svalgprov. Vi provtar inte patienter med infektionssymptom.
Vi följer samma kvalitetskrav som på alla våra övriga provtagningsenheter.

Period: Start måndag den 6 april kl 08.00. Sista öppetdag fredag 25 september. 
Adress: Anderstorpsvägen 10 i Huvudsta, Solna.
Öppettider: Måndag - fredag kl 08.00-16.00, lunchstängt 12.00-12.45.

Så här går det till:
Gående personer tar en nummerlapp och väntar på sin tur i en väntzon ute i friska luften. Bilburna personer kan åka till adressen och vänta i turordning på att köra fram till provtagningshytten. Vid anvisad markering stiger man ur bilen och får ta plats i provtagningshytten, blodprovtagning sker och sedan är man klar att köra därifrån. 

Se video om hur vår provtagning går till, 1,56 min.


 

Vanliga frågor och svar

Varför har Unilabs startat en fältenhet för blodprovtagning?
Stockholm är hårt belastad av pandemin covid-19. Vi har oroliga patienter som har kroniska sjukdomar och personer som vill göra hälsokontroller, men som inte vill besöka den konventionella sjukvården med risken att utsättas för smitta i lokalerna på närlaboratorierna.

Vilka öppettider har ni?
Måndag-fredag 08.00-16.00, lunchstängt 12.00-12.45.

För vem är provtagningen?
Provtagningen riktar sig till patienter med remiss från läkare och utan symptom av covid-19.

Hur går det till?
Du kan besöka vår fältenhet antingen genom att köa i din bil och kliva in i en provhytt där en provtagare är redo att hjälpa dig när det är din tur. Eller ta nummerlapp och vänta utomhus i vår väntzon på din tur. Vi följer samma kvalitetskrav som på alla våra övriga provtagningsenheter.

Var tar jag min nummerlapp?
Se skyltar och pilhänvisning vid provtagningshytter.

Vad gör jag om jag om det är fullt med bilar i kö?
Ett alternativ är att parkera på besöksparkeringen (avgiftsbelagd) och ta en nummerlapp och invänta din tur.

Kan jag sitta kvar i bilen och bli provtagen?
Nej, du får kliva ur och gå några steg till vår provtagningshytt.

Hur lång väntetid är det?
Vi beräknar att varje patient tar ca 5-10 min.

Kan jag lämna urinprov?
Ja, det går fint om du har provet med dig.

Vilken kompetens har ni på de som utför provtagningen?
Det är vår ordinarie personal som är vana vid provtagning och har god kompetens.

Hur länge kommer denna typ av provtagning vara öppen?
Vi beräknar 3 månader, eventuellt längre om behov finns.

Finns det toaletter på området?
Nej.

Hur tar jag mig till provtagningen?
Med bil; Anderstorpsvägen 10, 171 54 Solna. Infart Alphyddevägen. Några besöksparkeringsplatser finns på området. (Avgiftsbelagda.)
Med tunnelbana; blå linje till station Huvudsta.
Med buss; linje 176, 177 till hållplats Solna Strand – Huvudstaleden, eller linje 113 till hållplats Huvudsta Centrum.
 

Annika Tiveljung Lindell, verksamhetschef Unilabs Laboratoriemedicin i Stockholm

”Jag känner mig glad och stolt över att vi har lyckats få fram de här hytterna på kort tid och att vi finns tillgängliga för det här vårdbehovet.”

Annika Tiveljung Lindell, verksamhetschef på Unilabs Laboratoriemedicin i Stockholm
 

Unilabs har öppnat en enhet utomhus för vi har förstått att väldigt många patienter i Stockholmsregionen inte törs, eller har blivit uppmanade att inte söka sig till våra vanliga närlaboratorier, som ligger på vårdcentraler och sjukhus, därför att det finns en risk att bli smittad när man blandas med många andra människor.

Vi har sett ett stort behov att många behöver ha koll på sina läkemedelsbehandlingar och på sina blodvärden och då tyckte vi att det här var ett bra sätt att kunna möta det här behovet.

Enheten fungerar precis som vilket vanligt närlaboratorium som helst, förutom att vi befinner oss utomhus. Vi har placerat den här provtagningsenheten i nära anslutning till vägtrafiken så man kan komma med sin bil och parkera i en bilkö och först i kön kommer in först och träffar våra provtagare i den här provtagningshytten. Man kliver alltså ur sin bil och går in i provtagningshytten och där är det precis som vilken provtagning som helst. Man tar sitt prov och när man är färdig sätter man sig i sin bil och åker därifrån. Man kan också komma gåendes till den här enheten, och då tar man istället en nummerlapp och får vänta i en väntzon där vi har placerat ut några stolar på tillräckligt långt avstånd för att man inte ska behöva trängas med andra.

Vi välkomnar alla som är friska och inte har några förkylningssymptom eller symptom på covid-19-infektion hit. De som kanske har en annan sjukdom och behöver testa sina värden.

Unilabs har ett uppdrag i regionen att tillgodose alla invånare med provtagning. Det här är ytterligare ett sätt att möta invånarnas behov av sjukvård. I vårt fall blir det att tillhandahålla provtagning för allvarliga sjukdomar i en säkrare miljö.

Det känns jättebra att få bidra på det här sättet. Jag känner mig glad och stolt över att vi har lyckats få fram de här hytterna på kort tid och att vi finns tillgängliga för de patienter som har behov av blodprovtagning men som har kommit i kläm under coronavirus-pandemin. Vi kommer att titta på hur det här utvecklar sig och naturligtvis ser vi om det här konceptet ska lanseras på andra ställen, både regionalt och nationellt.
 

VÄLKOMMEN TILL unilabs hemsida

GÅ vidare till huvudhemsidan

ELLER VÄLJ ETT LAND I LISTAN NEDAN