Prostatatest i kiosken – Unilabs i unikt samarbete för att uppmärksamma prostatacancer  Skip to main content

Aktuellt

13 November 2023

Prostatatest i kiosken – Unilabs i unikt samarbete för att uppmärksamma prostatacancer 

November är den månad på året när kampen mot prostatacancer uppmärksammas lite extra. Pressbyråns populära - och mycket viktiga - lussebulle är därför tillbaka. Nytt för i år är att du som är över 50 år, under v. 46 kan ta ett kostnadsfritt PSA-prov vid Pressbyrån på Klarabergsgatan 29 i Stockholm, för att undersöka om du har ett förhöjt PSA-värde eller inte. Provtagningen är ett samarbete mellan Unilabs, Capio och Pressbyrån. 

För att fler ska testa sig i tid behöver vi sänka trösklarna och öka tillgängligheten till provtagning. Ett sätt att göra det är att se till att man kan testa sig i sin vardagsmiljö. Det här initiativet känns därför inte bara viktigt för att öka kunskapen om prostatacancer utan också för att prova nya sätt att nå personer som kan ha nytta av att testa sig, säger Thomas Lindahl, Medicinsk chef på Unilabs Sverige. 

– När vi lanserade Lusseballen förra året ville vi uppmärksamma ett viktigt ämne på ett lättsamt sätt. I efterhand vågar jag nästan påstå att budskapet om att testa sig letade sig in i vartenda fikarum i landet. Därför känns det otroligt att kunna ta det ett steg längre i år och även erbjuda testning i butik, säger Lennart Schultz, Marknads- och kommunikationschef på Reitan Convenience Sverige. 

I Sverige drabbas ungefär 10 000 män av prostatacancer varje år. Fler än 125 000 män lever idag med prostatacancer. Unilabs analyserar ca 180 000 PSA-test varje år. De som testar sig på Pressbyrån och har förhöjda PSA-värden får en remiss direkt till Capio Urokirurgiskt Centrum, för fortsatt utredning.  

– Jag får ofta frågan om vad man kan göra för att förebygga prostatacancer. Det enda sättet är att hålla koll på om man har ett förhöjt PSA-värde, som kan tyda på prostatacancer. Ta ett PSA-prov på din vårdcentral, eller kom förbi oss på Pressbyrån, uppmanar Martin Bergman, urolog på Capio Urokirurgiskt Centrum i Stockholm. 

– Ju tidigare en prostatacancer upptäcks desto lättare är det att behandla den. Idag finns det tyvärr ingen nationell screening för prostatacancer i Sverige. Frågan var senast uppe hos Socialstyrelsen 2018 som då sade nej. Idag finns det betydligt mer kunskap och bättre behandlingsmetoder så det vore läge att ta upp frågan igen, avslutar Thomas Lindahl. 

 

Om Unilabs 

Unilabs är ett av Europas ledande företag inom medicinsk diagnostik. Unilabs erbjuder ett komplett utbud av laboratorie-, patologi-, genetik- och bildbehandlingstjänster till patienter på fyra kontinenter. Med över 13 000 medarbetare i 15 länder investerar Unilabs tungt i teknologi, utrustning och människor. Unilabs använder digital teknologi i sina toppmoderna laboratorier och bildbehandlingscenter för att förbättra livet för nära 100 miljoner människor varje år.  

 

Om Capio 

Capios vision är att förbättra hälsan för människor varje dag. Vi vill göra skillnad för våra patienter genom att se, lyssna och finnas här – idag och genom hela livet. Capio erbjuder ett brett och högkvalitativt vårdutbud genom våra sjukhus, specialistkliniker och vårdcentraler i Sverige, Norge och Danmark. Våra patienter kan även få hjälp via våra digitala tjänster. Capio är sedan 2018 en del av Ramsay Santé - en ledande vårdgivare med 36 000 medarbetare i fem länder. Tillsammans förbättrar vi folkhälsan – en individ i taget! 

 

Om Pressbyrån 

Pressbyrån har sedan år 1906 varit Sveriges mest omtyckta kiosk. Med sina cirka 310 butiker runt om i Sverige har Pressbyrån som mål att göra dagen lite bättre för alla som är på väg. Varje Pressbyrån ägs av en lokal franchisetagare och innehåller ett brett utbud av mat, dryck, fika och andra vardagsnödvändiga varor av hög kvalitet. Reitan Convenience Sweden AB är franchiseägare av Pressbyrån.
Pressbyrån.se     

 

VÄLKOMMEN TILL unilabs hemsida

GÅ vidare till huvudhemsidan

ELLER VÄLJ ETT LAND I LISTAN NEDAN