Privatperson | Så undersöker du dina bröst | Unilabs Skip to main content

Så undersöker du dina bröst

Mellan hälsokontrollerna är det viktigt att du själv undersöker dina bröst regelbundet för att upptäcka eventuella förändringar.

Det är bäst att göra undersökningen en bestämd dag i månaden. Den som misstänker eller upptäcker en knöl i bröstet bör genast kontakta en läkare.

Det är viktigt att få hjälp med att avgöra vilken sorts förändring du upptäckt. Alla förändringar i bröstet är inte cancer. Tumörer i brösten är oftare godartade (ej cancer) än elakartade (cancer).
 

Så här undersöker du dina bröst
 

Så undersöker du dina bröst

I duschen
Tvåla in brösten och lyft vänster arm. Använd höger hand och känn igenom varje del av bröstet med fingertopparna. Det ska kännas som förra gången. Undersök det andra bröstet på samma sätt.
Så undersöker du dina bröst

Framför spegeln
Låt armarna hänga längs sidorna. Titta på brösten efter partier som veckats eller rynkats, om det finns gropar eller förändringar i huden. Placera händerna bakom nacken och titta om brösten skiljer sig åt i form eller kontur.


 

Så undersöker du dina bröst

I sängen
Ligg på rygg och lägg en kudde under vänster skuldra. Placera vänster arm bakom huvudet. Använd höger hand för att känna igenom det vänstra bröstet. Börja längst ut och känn igenom hela bröstet genom att röra fingertopparna i små cirklar in mot bröstvårtan. Upprepa undersökningen på det andra bröstet.


 

Så undersöker du dina bröst

Vid en bänk
Vila armen på t.ex. en stolsrygg och känn med cirkelrörelser mellan brösten, armhålan och överarmen samt på själva överarmen. Undersök båda sidor.
 

 

 

Bokmärke, Så här undersöker du dina bröst »

 

VÄLKOMMEN TILL unilabs hemsida

GÅ vidare till huvudhemsidan

ELLER VÄLJ ETT LAND I LISTAN NEDAN