Unilabs väljer Proscias AI för hudpatologi Skip to main content

Pressmeddelande

14 September 2022

Unilabs väljer Proscias AI för hudpatologi

 

Diagnostikleverantören räknar med att DermAI kan minska svarstiden för melanomfall med 30-40 %.
 

Genève, 14 september 2022: Unilabs, en ledande leverantör av diagnostiska tjänster, och Proscia®, en ledande leverantör av AI-baserade patologilösningar, meddelar idag att koncernen har valt Proscias DermAI®* för att främja sin strävan att bli det mest digitaliserade diagnostikföretaget - och möjliggöra bättre beslut för en hälsosammare morgondag. Den AI-baserade tekniken (artificiell intelligens) kommer först att införas i Sverige och sedan rullas ut i andra länder där Unilabs hjälper patienter.

 

"Den AI-baserade patologins era är här", säger Dr Christian Rebhan, Chief Medical and Operations Officer på Unilabs. "Vi utformar våra diagnostiska processer kring AI eftersom ökad kvalitet och snabbare remissvar till våra patienter kan bidra till en förbättrad diagnostik och behandling. Vårt team har sett kraften i DermAI:s potential och ser fram emot att införa den."

Unilabs och Proscia etablerade ett strategiskt partnerskap i mars 2021 för att studera DermAI:s potentiella inverkan på den stora produktionsvolymen i laboratoriets patologiverksamhet. Baserat på vår utvärdering räknar Unilabs med en potentiell minskning av svarstiden med 30-40 % för melanomfall, den dödligaste formen av hudcancer, jämfört med vårt nuvarande arbetsflöde. Den ökade effektiviteten kan, om den förverkligas, göra det möjligt för patienterna att påbörja sin behandling tidigare, vilket bidrar till att förbättra utfallet av behandlingen.

Miljoner hudbiopsier tas årligen, där var och en av dem kan visa en av hundratals diagnoser. Ofta måste fallen omdirigeras till rätt specialist, vilket leder till ineffektivitet för laboratoriet och förseningar för patienten. Proscias DermAI är utformad för att automatiskt klassificera H&E-färgade dermatopatologiska mikroskopglas och visar hur lovande AI-patologi är när det gäller att åstadkomma viktiga produktivitetsvinster. Teknikens prestanda visades i en av patologins mest omfattande studier hittills.

"Vi är glada över att kunna utöka vårt samarbete med Unilabs", säger David West, Proscias vd. "Deras engagemang för innovation för både patologer och patienter är oöverträffat, och vi ser fram emot att se vilken inverkan DermAI kan få."

 

*DermAI är endast tillgängligt för forskningsändamål.

 

 

VÄLKOMMEN TILL unilabs hemsida

GÅ vidare till huvudhemsidan

ELLER VÄLJ ETT LAND I LISTAN NEDAN