Unilabs analyserar akuta covid-19-prover dygnet runt Skip to main content

Laboratoriemedicin

27 May 2020

Unilabs analyserar akuta covid-19-prover dygnet runt

Unilabs analyserar akuta covid-19-pprover dygnet runt

Unilabs använder sedan den 30 april snabb molekylär diagnostik, med svar inom två timmar, för SARS-CoV-2 på flera av våra laboratorier i Stockholm, Sörmland och Västra Götaland.

Detta innebär en betydelsefull möjlighet för Unilabs att bidra under covid-19-pandemin, genom att hjälpa till att analysera de mest akuta proverna från den svenska sjukvården. Vi tar emot prover från sjukhusvårdad patient med misstanke om covid-19 (t.ex. IVA-patient) för analys från de tre ovan nämnda regionerna. Diagnostik utförs av covid-19-prover dygnet runt, alla dagar, i ett instrument som heter GeneXpert. 

Vi utför analysen på våra sex laboratorier som har instrumentet GeneXpert installerat sedan tidigare; Eskilstuna, Nyköping, Katrineholm, Skövde, Lidköping och Capio St Görans sjukhus. Analystiden för en provkassett i instrumentet är ca 45 min. Beställning och svar skickas elektroniskt. RNA-extraktion, PCR och avläsning sker i testkassetten som är ett slutet system där även kontroller för testet ingår. På grund av begränsad tillgänglighet på analyskassetter så reserveras dessa i nuläget främst för svårt sjuka patienter.

Sedan starten i slutet på april har vi tagit emot och analyserat 1467 akuta prover från patienter med misstanke om covid-19-infektion inom regionerna Stockholm, Sörmland och Västra Götaland. I dessa prover påvisades 289 med viruset SARS-CoV-2.

Det här är ett fantastiskt arbete av våra medarbetare på laboratoriemedicin och ett viktigt bidrag till den svenska sjukvården som vi är otroligt stolta över!
 

VÄLKOMMEN TILL unilabs hemsida

GÅ vidare till huvudhemsidan

ELLER VÄLJ ETT LAND I LISTAN NEDAN