I oktober månad uppmärksammar Unilabs i Sverige bröstcancer och mammografi Skip to main content

Radiologi

23 October 2020

I oktober månad uppmärksammar Unilabs i Sverige bröstcancer och mammografi

Kristina Lång, Överläkare på Unilabs mammografi i Malmö
Kristina Lång, Överläkare på Unilabs mammografi i Malmö


Unilabs uppmärksammar bröstcancer och mammografi under ’Rosa oktober’ i våra sociala medier och vi har pratat med Kristina Lång, Överläkare på Unilabs mammografi i Malmö, om varför mammografi är viktigt och varför hon valde att arbeta med just mammografi.

 

”Mammografi är viktigt eftersom bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige och globalt sett. Ungefär en av tio kvinnor kommer att få bröstcancer under sin livstid. En tidig upptäckt i mammografiscreening har visat sig kunna minska dödligheten i bröstcancer.

 

Jag började intressera mig för bröstradiologi under min specialistutbildning som röntgenläkare, mycket tack vare att jag påbörjade ett doktorandprojekt för utvärdering av tomosyntes i screening. Sedan var det även många trevliga kollegor på mammografienheten i Malmö. När jag blev färdig specialist för fem år sedan började jag arbeta på Unilabs i Malmö. Har inte ångrat mig en enda dag. Det är ett mycket berikande arbete där jag känner att jag gör nytta för patienterna.

 

Utöver det vanliga kliniska arbetet, tycker jag det är särskilt roligt att vara med och utveckla vården så att vi kan bli ännu bättre på att hjälpa kvinnor med bröstcancer. Det gäller inte minst att undersöka och utvärdera nya tekniker. Det är mycket som händer inom utvecklingen av bilddiagnostik och det är en spännande process att vara med om, både som forskare och kliniker.

 

En vanligt förekommande oro hos kvinnor som inte kommer på sin mammografiscreening är risken för strålning vid mammografiundersökning. Dagens mammografiundersökning ger en väldigt låg stråldos, jämförbar med tre månaders exponering av den kosmiska bakgrundsstrålningen eller med en transatlantisk flygning. Risken är alltså väldigt låg och man kan känna sig säker när man kommer på screening. Vissa kvinnor kan få ont när brösten trycks ihop vid undersökningen. Orsaken till att vi trycker ihop brösten är för att få en så bra bild och så låg stråldos som möjligt. Det kan göra lite ont (kan jag intyga!), men som tur är går undersökningen snabbt att genomföra.”

 

VÄLKOMMEN TILL unilabs hemsida

GÅ vidare till huvudhemsidan

ELLER VÄLJ ETT LAND I LISTAN NEDAN