Privatperson | Datortomografi (DT) | Unilabs Skip to main content

Datortomografi

Datortomografi (DT) eller skiktröntgen är en röntgenundersökning som ger detaljerade bilder av kroppens organ. På så sätt är det enklare att upptäcka sjukdomar och skador i exempelvis huvud, bröstkorg eller mage. 

Inför undersökningen

Följ förberedelserna som står på din kallelse. Vid undersökning med kontrastmedel behöver du fylla i ett frågeformulär.
Kom ihåg att ta med giltig legitimation till ditt besök!
 

Hur går det till?

Undersökningen utförs liggande på en brits som sakta förs in genom den ringformade öppningen på datortomografen. Under undersökningen hörs ett svagt brummande ljud. För att få en bra undersökningskvalitet är det viktigt att ligga helt stilla och följa eventuella instruktioner. Själva bildtagningen går mycket snabbt, cirka 10–20 sekunder. Vissa undersökningar kräver upprepade bildtagningar och den sammanlagda undersökningstiden inklusive pauser kan då bli upp mot 20 minuter. 

Kontrastmedel

För att organen som undersöks ska synas bättre och bilderna bli tydligare används ofta kontrastmedel som du dricker eller får med spruta. Det framgår i så fall av kallelsen. Många upplever en övergående värmekänsla vid tillförseln av kontrastmedel, detta är helt normalt och försvinner inom någon minut. 

Graviditet och amning

Kvinnor mellan 15–50 års ålder tillfrågas om graviditet inför DT-undersökningar. Vid graviditet bör undersökningen om möjligt skjutas upp till efter förlossningen. Hos ammande kvinnor kräver inget uppehåll i amningen vid tillförsel av kontrastmedel. 
 

Barn

Vi tar emot barn från 16 års ålder. I vissa fall undersöker vi barn från 10 års ålder avseende vissa frakturfrågeställningar. 
 

Efter undersökningen

Om du har fått kontrastmedel är det bra att dricka extra mycket vatten dygnet efter undersökningen. Kontrastmedlet utsöndras via njurarna och försvinner ur kroppen på cirka 24 timmar.
Svaret på undersökningen skickas till den läkare som skrev din remiss. Du kan själv se dina bilder på Min Sida. (Observera att dina bilder blir synliga först när svaret är skrivet.)

 

VÄLKOMMEN TILL unilabs hemsida

GÅ vidare till huvudhemsidan

ELLER VÄLJ ETT LAND I LISTAN NEDAN