Konvertering till Ultralågdos CT
Metodbyte för att förbättra lungcancerdiagnostik på Unilabs röntgen
Till primärvårdsläkare i Stockholms sjukvårdsområde
Efter lyckad pilot under våren på våra enheter i Norrort för att förbättra lungcancerdiagnostik så implementerar vi detta nu på alla våra enheter inom Stockholms Sjukvårdsområde.
I samråd med Regionala arbetsgruppen för Lungcancer, Regionalt Cancercentrum Stockholm-Gotland och Regionala Programområdesgruppen för medicinsk bilddiagnostik fortsätter Unilabs AB projektet med syfte att förbättra lungcancerdiagnostiken.
Patienter som är 50 år eller äldre och är remitterade till Unilabs enheter för lungröntgen med tumörfrågeställning i remissen, kan givet patientens samtycke, konverteras till DT thorax med ultralågdosteknik.
Bakgrund
Konventionell lungröntgen har i över 100 år använts för att undersöka patienter med misstanke om lungtumör. Metoden är lättillgänglig och medför låg stråldos till patienten.
Det är dock väl dokumenterat att konventionell lungröntgen har låg känslighet för att hitta lungcancer. Vanlig lungröntgens sensitivitet för lungtumörer hos symtomatiska primärvårdspatienter med lungcancer är 77–80 % (Bradley et al, British Journal of General Practice, 2019). För patienter utan symtom på lungcancer är känsligheten betydligt lägre, varierande mellan 22–63 % (De Hoop et al, Radiology, 2010). Motsvarande känslighet för datortomografi (DT) thorax vid screening är nära 95 % och tumörerna hittas i tidigare stadium än vid lungröntgen. (Aberle et al, New England Journal of Medicine, 2013).
Med andra ord kan 20 % av symtomatiska lungcancerpatienter uppvisa normal lungröntgen. För patienter utan symtom kan detta gälla upp till nästan 80 %. Huvudorsaken är att tumörerna är små (<1cm) och eller döljs på bild av normala anatomiska strukturer.
Regionala arbetsgruppen för Lungcancer (RAG) och Regionalt cancercentrum (RCC) Stockholm-Gotland rekommenderar också därför att lungröntgen inte bör användas som primär undersökningsmetod vid misstanke om lungcancer. Patienten ska i stället genomgå DT.
Återkommande fall
Vid stark klinisk misstanke om lungcancer skickas också patienter i Stockholm vanligen direkt till DT. Vi ser dock i vår verksamhet fortfarande många patienter där remitterande har tumör med i remissens frågeställning, men ändå beställer lungröntgen. I denna grupp hittar vi tyvärr återkommande fall där lungröntgen är normal och remittenten invaggats i (falsk) trygghet, men där stora tumörer påvisas ett till två år senare och då tyvärr ofta är inoperabla.
Stråldosreducering
Ett skäl till varför man valt lungröntgen istället för DT thorax kan vara den relativt stora skillnaden i stråldos mellan dessa undersökningstyper. Om den kliniska misstanken är låg/måttlig väljs kanske hellre lungröntgen. Teknikutvecklingen inom DT har dock tagit stora steg framåt avseende stråldosreducering. Numera kan en modern DT leverera undersökningar av lungorna med mycket låga stråldoser (0,25 mSV), så kallad ultralågdos DT. Denna stråldos motsvarar ungefär en tiondel av vad en innevånare i Stockholm exponeras för varje år ifrån naturlig bakgrundsstrålning, miljöutsläpp och byggnadsmaterial.
Ultralågdos DT har något lägre bildkvalitet än vanlig DT med standarddos. Känslighet för lungtumörer dock är endast något lägre och är därför ett mycket tillförlitligare alternativ än lungröntgen.
Du som remittent behöver inte göra något, vi sköter konverteringen efter samtycke av patienten. Konvertering från lungröntgen till ultralågdos DT ska inte förlänga tid till undersökning eller svarstid. I de fall patienter kommer på drop-in direkt till röntgenavdelningen utförs DT-undersökningen vid samma tillfälle.
Frågor & svar
Vilken patientgrupp gäller detta?
Detta gäller patienter över 50 år med malignitetsmisstanke.
Varför drar Unilabs gränsen vid 50 års ålder?
Vid 50 års ålder går gränsen för lungcancerscreening i de studier som ligger bakom den europeiska rekommendationen.
Vad ska vi välja för undersökning när vi skriver remiss?
I dagsläget behöver ni inte göra några andra val, välj konventionell lungröntgen, vi byter metod när patienten kommer till oss.
Idag skickas konventionell röntgen som drop-in, hur blir det när dessa undersökningar ska konverteras till DT?
Tanken är att dessa patienter ska kunna komma som drop-in men även som tidbokade undersökningar.
Vad blir skillnaden i dos till patienten?
Dosen för en konventionell lungröntgen med malignitetsfrågeställning ligger på ca 0,1 mSv medan en ultralågdos DT ligger på ca 0,25 mSv. Dosen kan likställas med två lungröntgenundersökningar.
Kommer vi behöva vänta längre på svar?
Konvertering från lungröntgen till ultralågdos DT ska inte förlänga tid till undersökning eller svarstid.
Får vi betala samma pris som för en konventionell röntgen?
Nej, priset blir som för en DT thorax.
Varför ska vi betala mer för att Unilabs väljer att byta undersökningsmetod?
I Unilabs avtal med Region Stockholm står att uppdragstagaren ska erbjuda patienten den metod som bäst svarar på önskad frågeställning.
För ytterligare frågor var vänlig kontakta:
Pål Winkrantz
Lokalt medicinskt ledningsansvarig radiolog
pal.winkrantz@unilabs.com
Johan Cederfjäll
Verksamhetschef Radiologi & Mammografi Öst
johan.cederfjall@unilabs.com