Frågor & Svar
LABORATORIEMEDICIN / PATOLOGI
Unilabs har flera primärvårdslaboratorier och till oss är du välkommen för provtagning utan att boka tid. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna inom laboratoriemedicin. Hittar du inte svar på din fråga, använd dig gärna av vår chat.
Vi har drop-in på våra enheter. Här hittar du våra öppettider.
För att komma till oss för provtagning behöver du ha en remiss ifrån en vårdgivare. Vi har drop-in på våra enheter. Här hittar du våra öppettider.
Om du är sjuk och behöver provta dig, följ de instruktioner som finns på 1177. Om du ska ut att resa och behöver ett intyg så finns det flera olika vårdgivare där man kan köpa provtagning inklusive ett intyg.
Om du vill veta om dina laboratorieprover är klara eller om du vill ha svar på dina lämnade prov ska du vända dig direkt till remitterande vårdgivare.
Om du vill att svar på dina lämnade laboratorieprover ska skickas till en annan vårdgivare, behöver du ge din nya vårdgivare fullmakt att begära att kopior av provsvaren överföras till den nya vårdgivaren.
När du har synpunkter eller klagomål på vår service eller vårt bemötande kan du framföra dem på Blankett för synpunkter och klagomål.
Du kan också lämna dina synpunkter eller klagomål direkt till vår personal, kontakta vår kundtjänst eller skriva ett brev. Skicka inte känsliga uppgifter så som personnummer, detaljerade uppgifter om din hälsa etc. med e-post till oss. Vi besvarar dina synpunkter eller klagomål muntligt eller skriftligt. Hur omfattande svaret är beror på ärendets art.
Provet tas företrädesvis på morgonen efter fasta i minst tio timmar; t.ex. från 22.00 till 08.00 (andra föreskrifter kan finnas för t ex belastningar). Det är tillåtet att dricka ett glas vatten.
Du kan anmäla dig som blodgivare om du är frisk, är mellan 18 och 60 år och väger mer än 50 kg. Läs mer om blodgivning på geblod.nu.
Här finns mer information om hur det är att vara blodgivare hos Unilabs. Mer information om att vara blodgivare hos oss på Unilabs.
MAMMOGRAFI
Alla kvinnor i Sverige i åldern 40-74 år kallas regelbundet till mammografi. Det är en hälsoundersökning/röntgenundersökning av brösten, även kallad screening. Mammografi är en viktig undersökning då det är möjligt att hitta förändringar i brösten i ett tidigt skede. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna inom mammografi. Hittar du inte svar på din fråga, använd dig gärna av vår chat.
Om du känner en knuta eller upptäcker andra förändringar i bröstet, ska du alltid kontakta sjukvården, vanligtvis din vårdcentral, för ställningstagande till om remiss för mammografiundersökning ska skrivas.
Intervallet ligger mellan 18–24 månader. Kontakta kundtjänst för att höra när just du ska bli kallad.
Via brev eller via Kivra. I vissa fall kallas du även via telefon.
Om du har kommit på remiss så skickas svaret till din remitterande läkare när svaret är klart. Har du varit på en hälsokontroll skickas svaret till dig antingen via post eller via Kivra när röntgenbilderna har granskats.
Ja, bröstimplantat utgör inget hinder för en mammografiundersökning, men det ska ha gått minst 6 månader sedan operationen.
Ja, det går bra att göra sin mammografi under graviditeten. Efter förlossningen rekommenderar vi att man väntar med undersökningen i 6 månader. Om du ammar, försök att amma precis innan din undersökning.
De bilder som togs vid din hälsoundersökning för mammografi var inte tillräckliga för säker bedömning och vi behöver därför göra en kompletterande undersökning.
Dina bilder går att beställa om du fyller i detta dokument.
Your photos can be ordered by filling in this document.
Vi öppnar ibland upp extra på kvällar och helger. Tiden du fått i kallelsen gäller.
Hör av dig till den läkaren som har skrivit remissen för mammografi så hjälper de er med att boka en sjukresa. På hälsokontrollerna så gäller inte sjukresa.
Du hittar våra adresser under länken: Här finns vi
Information hur undersökningen går till hittar du på vår sida om mammografi
Beroende på var du är bokad och vilken typ av undersökning det gäller så kan du omboka tiden via telefon, www.1177.se eller Min Sida. Se även kontakta oss.
RADIOLOGI/ RÖNTGEN
Unilabs radiologiavdelningar arbetar med allt från konventionell röntgen till datortomografi, ultraljud, magnetresonanstomografi (MR), bentäthetsmätning och mammografi. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna inom röntgen. Hittar du inte svar på din fråga, använd dig gärna av vår chat.
Via brev, SMS eller via Kivra. I vissa fall kallas du även via telefon.
Tiden du fått på kallelsen gäller, tiderna på hemsidan gäller endast drop-in.
Du kan omboka din tid under Min Sida.
Du hittar våra adresser under länken: Här finns vi
Väntetiden varierar alltid beroende på patientinflödet för stunden.
Se länk: Våra undersökningar.
Svaret skickas till din remitterande doktor när svaret är klart. Om du önskar att svaret på din röntgenundersökning ska skickas till en annan vårdgivare behöver du ge din nya vårdgivare en fullmakt.
Du kan se dina bilder på Min Sida. Bilder går även att beställa för nedladdning om du behöver ha dem lokalt på din dator genom att fylla i formuläret.
Hör av dig till din doktor som har skrivit remissen till röntgen så hjälper de er med att boka en sjukresa.
Om du som patient godkänner det så går det bra.